2021-2022 рр. Громадський моніторинг зобов’язань держави Україна щодо Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок

29 грудня о 11:12

У 2020 році КІГД ініціював та виступив національним координатором підготовки «тіньової» доповіді жіночих організацій з виконання Україною Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок (серпень-грудень, 2020), за підтримки Структури ООН Жінки - Україна.

Проєкт було спрямовано на обговорення та підготовку висновків та рекомендацій проєкту «тіньової» доповіді жіночих неурядових організацій щодо стану виконання Україною Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок (ІХ Періодична доповідь).
 
Проєкт доповіді з’явився в результаті низки громадських консультацій із понад 500 учасницями із 203 організацій з різних частин та регіонів України, як із міських, так і з сільських місцевостей; з феміністських, експертних та інших жіночих груп та ініціатив.
Консультації проведено у вересні-жовтні ц.р. в рамках проєкту «Громадський моніторинг зобов’язань держави Україна щодо Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок», підтриманий Структурою ООН Жінки в Україні. Його впроваджує Київський інститут гендерних досліджень в співпраці з біля 100 організаціями Моніторингової групи громадських організацій з виконання «жіночої» Конвенції ООН – “CEDAW in Ukraine” NGOs Monitoring Group.
 
Протягом терміну реалізації проєкту учасниці та учасники отримали можливість приєднатися до роботи однієї з декількох команд, поділитися думками та коментарями щодо стану захисту прав жінок, висловити спільну позицію громадянського суспільства та забезпечити повніше та результативніше звітування України за Конвенцію CEDAW в рамках ІХ циклу звітності.
 
Представниці й представники Уряду та інших відповідальних органів державної влади отримали можливість ознайомитися з висновками, покладеними в основу «тіньової» доповіді, вислухати рекомендації, та надати їм оцінку з погляду державної політики гендерної рівності.